S harmoniko po slovenski obali

V okviru Glasbenega društva Bučar smo leta 2014 izvedli projekt “S harmoniko po slovenski obali”. Priprave nanj so potekale že od meseca maja. S harmonikarji smo pridno vadili repertoar, izpeljali pa smo tudi »preizkusni pohod« okoli bohinjskega jezera. Zadnji avgustovski vikend smo prehodili celotno slovensko obalo, od meje z Italijo (Debeli Rtič) do meje s Hrvaško (Dragonja), seveda s harmonikami na hrbtu. Priredili smo manjše koncerte v vseh obalnih mestih.

Prva postojanka je bila v Ankaranu, kjer smo spili jutranjo kavico in ob njej so že zapele harmonike, kitare in tudi bariton. Zatem nas je čakala pot do Kopra, kjer smo imeli drugo postojanko, na kateri so ponovno zapeli inštrumenti. Pot smo nadaljevali proti Izoli in sicer naravnost v hotel Delfin, kjer smo presenetili goste. Sprva nam niso verjeli, da smo peš, nato pa so bili navdušeni in očarani.

Sledilo je kopanje v Simonovem zalivu in igranje na plaži, kjer se je plesalo, pelo in vriskalo. Nismo se kaj dosti zadrževali, saj nas je čas že priganjal. Odšli smo proti Strunjanu in v tunelu, ki vodi do Portoroža pričarali zvoke, ki jih verjetno ne bomo nikoli pozabili. Sledila je promenada čez Portorož in že malce težko pričakovana nastanitev v Luciji. Prav dosti počitka si spet nismo mogli privoščiti, saj smo imeli ob 19.30 že prvi nastop v Portorožu. Za njim je sledil uro kasneje še eden, nato pa prosta noč, ki jo je večina glasbenikov izkoristila za spanje.

Zjutraj navsezgodaj smo krenili proti mejnemu prehodu s Hrvaško. Z veliko gostoljubnostjo nas je sprejel g. Joško Joras. Tokrat poti nismo nadaljevali peš, saj je bil cilj dosežen. Prehodili smo celotno slovensko obalo. Nazaj v Lucijo smo se vrnili z avti. Ker pa na slovenski obali ne gre brez vožnje z ladjico in brez obiska prelepega Pirana, smo z ladjico odšli iz Portoroža v Piran, katerega smo prvi dan obšli. V poznih popoldanskih urah smo iz Pirana odšli polni emocij nazaj v Ljubljano.