S harmoniko ob Kolpi

Zadnji avgustovski vikend leta 2016 pa je bila Bela krajina – dežela belih brez, doline reke Kolpe in dobrosrčnih ljudi, v znamenju diatoničnih harmonik. Z glasbenim društvom Bučar, pod vodstvom Simona Bučar, smo po projektih »S harmoniko na Triglav«, »S harmoniko po slovenski obali« in »S harmoniko skozi Postojnsko jamo«, pripravili svoj četrti projekt »S harmoniko ob Kolpi«. Glas slovenskega ljudskega instrumenta je odmeval v dolini zelene lepotice, najčistejše reke v Sloveniji, ki meji s sosednjo Hrvaško.

Udeleženci pohoda smo pot začeli v soboto, 27. 8. 2016 v Črnomlju, v vasi Zilje. S preigravanjem narodnih pesmi in veselim druženjem smo se po približno treh urah hoje ustavili na domačiji ”Šokčev dvor,” kjer so se nam pridružili Preloški muzikantje in tamburaši KUD Božo Račič iz Adlešičev. Pozdravila nas je tudi županja občine Črnomelj, gospa Mojca Čemas Stjepanovič. Po manjšem koncertu smo pot s harmonikami nadaljevali ob Kolpi, kjer smo razveselili marsikaterega mimoidočega. V kampu ”Stari pod v Adlešičih” smo se z vodnimi rafti podali proti Krasincu. Sobotni dan smo zaključili s preigravanjem pesmi in odličnih vzdušjem v kampu Krasinec, kjer smo si udeleženci nabrali navdih in energijo, da premagamo zastavljen cilj.

Nedeljsko jutro ob Kolpi je bilo ovito v meglico, a to za ni predstavljajo ovir. Že od ranih jutranjih ur smo sprehod obogateli si pesmimi, od Krasinca pa vse do Metlike. Na grajskem dvorišču so nas pričakali domačini in prisluhnili zanimivemu kulturnemu programu, kjer so poleg Orkestra harmonikarjev Bučar nastopili še Mestna godba Metlika, Viviana Kukar in Katja Jakljevič. Dobrodošlico nam je v imenu občine Metlika zaželel gospod Jože Nemanič. Za konec smo se podali po belokranjskih poteh, ki se vijejo mimo žitnih polj in vinorodnih gričev. Na Turistični kmetiji Jakljevič smo v čast diatonični harmoniki zaigrali legendarno Metliško črnino in z njo še nazdravili. Sledila je vrnitev v Ljubljano in lepi spomini.