S harmoniko po Goriških Brdih

Naš deveti glasbeni projekt »S harmoniko po Goriških Brdih« se je pričel v soboto pri naravnem mostu Krčnik. Takoj zjutraj so nas prebudile lepote naše čudovite Slovenije, zato smo pot nadaljevali še bolj srečni in veseli, ob zavedanjem kaj vse ponuja naša lepa dežela. Po slabi uri hoje smo obiskali družinsko kmetijo Čarga, kjer nas je družina Erzetič sprejela z njihovim vrhunskim vinom in domačo kulinariko. Zaigrali smo kar precej viž, tako da smo se z našimi pohodniki dobro ogreli za nadaljno hojo. Proti vasi Nozno smo tako po dobri kapljici in domačih dobrotah, odšli z veliko energije, ki smo jo za celodnevno igranje in potepanje po prelepih Brdih še kako potrebovali. Na poti smo se ustavili tudi pri družini Blažič. Tam smo si ogledali edinstvene starodobnike in pot nadaljevali proti vasi Slapnik, kjer je verjetno prvič zaigralo toliko harmonik in zaplesalo toliko plesalcev. Bilo je že pozno popoldne, zato smo morali naprej, do Korade, kjer smo prenočili. S planinskim društvo Brda, njihovo predsednico Ivo, vodjo vodnikov Borisem in ostalimi planinci ter našimi udeleženci, smo peli in plesali iz srca ter od neizmernega veselja, da smo skupaj.

Zjutraj smo kar hitro pozajtrkovali, saj nas je čakal koncert na gradu Dobrovo, skupaj z domačim kvintetom Kvartin in klapo Karatel. Vodja kvinteta in oče vodje klape Karatel, ga. Martine, g. Zarjan Kocina, je poskrbel, da so nas s kvintetom presenetili že v soboto zvečer. V nedeljo pa se je na čudovit način prepletala domača pesem v zvokih učenk in učencev naše šole in petja ubranih glasov domačinov. A nismo se smeli predolgo zadržati, kvintet smo povabili poleg in skupaj smo odšli na ogled kleti Brda. Tam nas je pričakal župan, g. Franc Mužič, ki je poskrbel, da je Simon Bučar s svojimi prijatelji, kar preko šestdeset jih je bilo letos, odnesel domov Penečo Rebulo. Ta ni bila ravno lahka za na pot, zato smo za steklenico naročili poseben prevoz. Po ogledu kleti Brda, sta sledila obisk razglednega stolpa Gonjače in nastop s še več glasbeniki v vasi Šmartno. Gostišče Turn je poskrbelo za lep ambient, ki smo ga harmonikarice, harmonikarji, kitarista in baritonist  Glasbene šole Bučar ter naši gostje, harmonikarji Andreja Plesničarja, še dodatno popestrili. Za konec smo vsi vključeni v že deveti projekt Glasbene šole Bučar, »S harmoniko po Goriških Brdih«, skupaj nazdravili v Kojskem, kjer so nas domačini ponovno zelo lepo sprejeli. Projekt je bil edinstven, čustven in predvsem poln slovenskih pesmi.

Vodja Glasbene šole Bučar, Simon Bučar, pa nam je ob zaključku zaupal: »Stara prijateljstva smo poglobili, nova na najlepši možen način začeli, igrali smo skupaj in peli, z ljubeznijo in vsem srcem do krajev in ljudi, kjer smo bili. Hvala Brici, še en zadnji avgustovski vikend ima posebno mesto v naših srcih«.