Anže Iskra

Glasbena šola Bučar

Anže Iskra, rojen v Novem mestu harmoniko igra od 7. leta. Njegov prvi učitelj je bil Ervin Struna, kasneje pa Rok Žlindra in g. Franc Mihelič. Po nekaj letih igranja je začel nastopati na harmonikarskih tekmovanjih, kjer je osvojil več nagrad, med drugim prvo mesto za pokal »Straža«.

Kmalu je začutil željo po ustanovitvi ansambla in ustvarjanju lastne glasbe. Pri 15. letih je ustanovil ansambel Boršt, s katerim so v preteklih letih osvojili veliko nagrad na festivalih: Pokaži kaj znaš Dobje 2017 – Nagrada občinstva ter nagrada za absolutnega zmagovalca, Guštanj 2017 – 3. mesto, Števerjan 2018 – naj debitant na festivalu, nagrada občinstva, Vurberk 2018 – Slakova plaketa za najboljšo izvedbo po mnenju strokovne žirije, zlati zmaj (absolutni zmagovalci), Ptuj 2018 – Naj skladba festivala. Diatonično harmoniko poučuje tretje leto.

Mnenja o mentorju

Moje mnenje o učitelju harmonike Anžetu Iskri je zelo dobro. Anže je v vlogi učitelja odličen. Vedno je dobre volje in nasmejan. Pri učnih urah harmonike je prijazen, potrpežljiv in zna ti tudi prisluhniti. Pri Anžetu mi je najbolj všeč to, da harmoniko rad uči, da ni kot na primer kakšen učitelj v šoli, ki uči otroke samo zato da oddela svoj delovni čas. Vedno in kadarkoli med tednom mi pomaga če kaj ne znam zaigrati, na svoj telefon mi posname tisti del pesmi, ki mi ni čisto jasen in mi ga pošlje na e-mail. Daje mi motivacijo in vedno mi polepša dan z njegovo pozitivno energijo.

Maj Z.
14 let

Anže je prijazen. Na začetku ure me vedno vpraša katero pesem bi se naučil in mi pove ali je vredu, da ni pretežka. Zelo mi je všeč, da je v narodnozabavnem ansamblu, ker pozna veliko dodatkov zaradi katerih je pesem še boljša.

Matevž J.
12 let

Kako poteka ura diatonične harmonike?

Ura diatonične harmonike poteka individualno in se tako posveti vsakemu učencu posebej. Učimo se posameznih pesmi. igranja se učimo na pamet oz. po spominu, po tablaturah ali notnem zapisu (odvisno od želja učenca). Naš program zajema …

Kako poteka ura bas kitare?

Ura bas kitare poteka individualno in se tako posveti vsakemu učencu posebej, učimo se posameznih pesmi, izbor pesmi je kasneje lahko po želji učenca.